Næringslivskveld i Snertingdal tirsdag 13. august

Bygdevekstavtale, prioritering av fylkesveger, revidert kommuneplan, nye næringsarealer og boligtomter, differensierte sentralitetsklasser, nytt omsorgssenter og mer ressurser til skolen. Behov for utbedring av veger, flere gangforbindelser i sentrum, framsnakking og bruke lokale aktører, næringsrådgivning, private renholdstjenester og automatisert miljøstasjon. Dette er noen av temaene, tankene og innspillene som kom opp på Næringslivskvelden i regi av stedsutviklingsprosjektet i Snertingdal.

Vi har mange forskjellige bedrifter i Snertingdal. Naturlig nok er mange tilknyttet jord- og skogbruk, men bygg- og anlegg, servicenæring, turisme, tjenesteyting og butikker er alle representert. Mange snertingdøler er sjølstendig næringsdrivende som hver dag sikrer egen og ansattes arbeidsplass og inntekt. Mange næringsdrivende møtte opp på næringslivskvelden, og kom med tanker og innspill rundt rammebetingelser og muligheter for næringslivet i dala. Disse tas med videre. Det kommer derfor til å bli et oppfølgingsmøte i november, der vi vil invitere en næringsrådgiver fra Gjøvik kommune til å snakke om erfaringer og aspekter ved å danne en form for næringsforening, og hvilke fordeler og muligheter ei slik forening eventuelt kan gi.

Varaordfører Torvild Sveen, opptatt av næringsutvikling, innledet møtet. Han uttrykte at han er imponert over driven til bedrifter og næringsaktører i dala. Initiativ og stå-på-vilje gjør at de har lyktes «på tross av» betingelsene, mer enn «på grunn av».

Gjøvik kommune jobber nå fram mot revidert kommuneplan, der bruken av alle arealer defineres på nytt. Dette gir også i Snertingdal anledning til å tenke nytt, finne egnede tilgjengelige næringsarealer og boligtomter.

Denne uka jobber ei gruppe i kommunen med prioriteringslista for fylkesveger, som innspill til Handlingsplan for fylkesveger. Her gjelder det å begrunne godt. I Snertingdal utgjør vegene kritisk infrastruktur, og sidevegene er definert som beredskapsveger. Tilstanden, som mange på møtet påpekte, er til tider farlig dårlig, og utgjør en belastning og økonomisk kostnad i hverdagen.

Bygdevekstavtale er et statlig finansiert prosjekt som Gjøvik kommune søker om for Snertingdal og Vardal. Det innebærer finansiering av konkrete skreddersydde tiltak som skal fjerne hinder for vekst og stimulere til positiv utvikling.

Snertingdal som område burde tilhørt ei høgere sentralitetsklasse enn storkommunens klasse 3. Dette jobbes det med å kunne differensiere i større grad.

For hva gir økt vekst og muligheter? Det fins nok ingen enkle svar. Tvert i mot henger næringsliv, varierte arbeidsplasser, pendlemuligheter, kvalitet på kommunale tjenester innen skole, barnehage og helse, aktivitetstilbud, boligtilbud og trivsel sammen.

For første gang på 25 år er det befolkningsvekst i Snertingdal. Det er positivt! Gjøvik kommune investerer i 32 nye boliger tilrettelagt for omsorgstjenester på det nye omsorgssenteret. Her blir det dessuten møteplasser og aktivitetsarenaer i kafe og utearealer. Skolen skal også styrkes med mer ressurser for å gi elevene en bedre skolehverdag og mer læring.

På andre sida av vegen utvikler Claus Erik Sveum Orgelfabrikken, med næring, inkludert ny kafé og sosial møteplass. Og ikke minst, så blir det ny ungdomsklubb, Fabrikken, i 2. etasje, med mulighet for mekking i verkstedhallene. Ildsjeler i forbindelse med Stedsutviklingsprosjektet jobber med dette, sammen med ungdommene sjøl.

Også Stedsutviklingsprosjektet jobber indirekte med tilrettelegging for næring. Det er bevilget 100.000,- kommunale kroner til å utarbeide en plan for Snertingdal sentrum. Vi skal prøve å se på sentrum med et samlende blikk, og samordne alle eiere, næringsdrivende, kommunal driftsetat og alle aktører til samarbeid. Landskapsarkitekt skal bidra med selve planen og utforming av tiltakene. I tillegg er det bevilget 300.000,- kroner til å utføre de første konkrete tiltakene i planen.

Forhåpentlig vil prosessen kunne engasjere enda flere, og kanskje vinteren er ei roligere tid for å møtes. Følg med på Facebook, i kalenderen, på hjemmesida her og på oppslagstavla på Coop.