Snertingdalstreff i Kvernlien

Siste tirsdagskveld i mai var Snertingdalstreff (historielaget) invitert til Kvernlien. Her har det vært kvern, sag, og seinere tømmerslipp) siden 1600-tallet. Beliggenheten der Røstadvatnet renner ut i elva har gitt muligheter for oppdemming og vannkraft. Fram til 1960 ble kverna og saga drevet av vannkraft, først vannhjul, deretter turbiner. Slik det gamle kvern- og saghuset i dag framstår, er det bygd opp av Olaf Kvernlien, og seinere Arve Kvernlien. Arve drev kverna fram til 2000-tallet. Men fortsatt ser en spor i terrenget etter kvernveitene som ledet vatnet fram til vannhjulet.
Vi fikk sjå en video der Arve demonstrerer hvordan kverna og saga ble brukt. Her forteller han om kvernas historie, familiens og stedets historie. Filmen er laget av Åge Thingbø. De nåværende eierne av Kvernlien har laget et visningsrom i den gamle møkkjelleren, hvor filmen ble vist.

Kverna har hatt stor betydning for Snertingdalen. Hit kom folk med kornet sitt for å få både matmjøl og kraftfôr. For det meste var det snakk om byggmjøl. Mange med meg har nok vært fascinert av å få være med og levere kornsekker på øversida, se at det farer opp på den elektriske tralla, og se det innholdsrike maskineriet i drift. Uka etter ble mjølsekkene hentet 3 etasjer lenger ned.

Arve drev i tillegg møbelsnekkerverksted, og alle maskinene er oppfunnet og konstruert av ham og spesielt faren hans, Olaf. De var oppfinnere.
Om våren var det dessuten tømmerslipp ved Kvernlien, med påslipp fra dammen og tømmerfløting nedover dalen og ned til Mjøsa.